Sub bagheta dirijorului Cristian Spătaru, orchestra creează un dialog între epoci, între structura riguroasă a barocului și intensitatea expresivă a romantismului târziu. Fiecare lucrare din program aduce o altă dimensiune a acestui contrast fascinant:
- C.P.E. Bach – Sinfonia în Sol major Wq.182/1 (H.657) - O explozie de energie și spontaneitate, unde spiritul barocului se simte eliberat de regulile stricte ale trecutului.
- J. Haydn – Concertul pentru violoncel în Re major Hob. VIIb/2, Op. 101 - Un dans între virtuoziate și noblețe, în care violoncelul devine vocea unei conversații strălucitoare.
- A. Webern – Langsamer Satz în Do minor (versiunea pentru orchestră de coarde) - O meditație profundă, o poveste nescrisă de dragoste și dor, spusă prin fiecare linie melodică.
- A.Dvořák – Serenada pentru coarde în Mi major Op.22 (B.52) - Un tablou sonor plin de căldură și nostalgie, o declarație de dragoste pentru tradiția muzicală cehă.
În centrul serii, violoncelistul Constantin Borodin va aduce la viață Concertul în Re major de Haydn, o lucrare care sfidează timpul, păstrându-și prospețimea și farmecul de-a lungul secolelor.
Vă așteptăm la o seară în care eleganța barocului se împletește cu pasiunea romantismului, într-un spațiu simbolic al culturii europene.
Director Artistic: Alexandru Rotaru
Dirijor: Cristian Spătaru
Solist: Constantin Borodin
Orchestra Camerata Chișinău a fost relansată în anul 2021 la inițiativa Direcției Generale Cultură și Patrimoniu a Primăriei municipiului Chișinău. Este compusă din 30 de tineri și talentați muzicieni, absolvenți și studenți ai prestigioaselor academii de muzică din Chișinău, București, Cluj, Kiev, Moscova și Finlanda. Prin profesionalism și energie, aducem un suflu nou muzicii de cameră, combinând tradiția cu inovația artistică. În scurt timp, Camerata Chișinău s-a făcut auzită, susținând numeroase concerte de succes, atât din organizare proprie, cât și în colaborare cu evenimente prestigioase. Printre artiștii cu care a avut onoarea să colaboreze se numără: Alexandru Tomescu, Alexandra Tîrsu, Alex Lau, Cristina Goicea, Ilian Gârneț, Valentina Nafornița, Răzvan Popovici, precum și dirijorii Cristian Spătaru, Stiven Huang și Dumitru Goia.
Cristian Spătaru s-a născut la Chișinău, unde a început să studieze muzica la vârsta de 8 ani și a câștigat doi ani consecutivi premiul I la Concursul Național de Compoziție din Moldova. În anul 2013 se stabilește la Viena, absolvind Compoziția cu Michael Jarrell, apoi Dirijat orchestral cu Mark Stringer și Dirijat coral cu Alois Glassner la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. În iunie 2021 și-a susținut examenul de dirijor de orchestră cu distincție, dirijând o piesă de George Enescu în Sala de Aur a Musikverein din Viena. Printre realizările sale se numără Premiul II la Premio Guido Cantelli 2022 și premiul pentru „Cel mai bun Dirijor român” obținut de două ori la al ediția a X-a și a XI-a a Concursului Internațional de Dirijat ”Jeunesses Musicales”, în 2019 și 2021. În 2022 a debutat ca dirijor de operă, cu Evgheni Oneghin la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, spectacol urmat de Nabucco, iar mai apoi Le nozze di Figaro la București, alături de Valentina Nafornița, în rolul Contesei. În martie 2023 conduce premiera baletului Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev, în regia Valentinei Turcu la Opera Romana din Cluj-Napoca, iar in martie 2024 premiera baletului “La fille mal gardee” in aceeași instituție. Începând cu stagiunea 2024 este numit Director Aristic si Dirijor permanent la Teatrul de Opera si Balet din Chisinau.
Despre Constantin Borodin: Născut la Chișinău, studiul violoncelului l-a început la vârsta de 6 ani în orașul său natal. După absolvirea liceului s-a mutat la București unde și-a încheiat cu succes studiile de Licență și de Masterat la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa distinsului profesor Marin Cazacu. Pe parcursul anilor, a beneficiat de 2 burse Erasmus ce i-au permis să aprofundeze studiile muzicale: prima la Conservatorul Regal din Ghent iar a doua la Universitatea de Arte din Berlin. Participă cu regularitate la concursurile naționale si internaționale, având până acum peste 20 de premii, precum Finalist la Concursul Internațional Riga Classic Strings (Letonia 2018), Premiul I și Premiul Special al Ambasadei Franței la concursul Mihail Jora (București 2019), Premiul III - Concursul Internațional Domenico Gabrielli (Berlin 2021) si Premiul II - Concursul Internațional George Enescu (București 2022) și altele. Constantin este membru al Orchestrei Naționale Române cu care a concertat pe scenele din București, Sinaia, Sofia, Milano, Aix-en-Provence, Berlin, Linz, Graz, Viena, Dobiaco, Paris, etc.