În România trăiesc alături de comunitatea românească diferite comunități etnice, cu tradiții culturale, lingvistice și religioase specifice.
Prin proiectul propus , ne dorim sa promovam tinerii, prin valorile și traditiile autentice din Romania, consideram ca acestea nu sunt indeajuns de promovate publicului larg . De asemenea , fiecare etnie se bucura de o valenta larga_a talentului artistic pe care ne-o dorim promovata în media naționlă si de ce nu internationala.
Aceste actiuni corespund prioritatilor programului «Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european _«, proiect care se incadreaza si in cadrul schimburilor inter-etnice , in special echipelor artistice ,. Programele artistice vor fi pregatite si coordonate de profesori indrumatori si coregrafi din fiecare comunitate etnica .
De asemnea , diferite studii realizate la nivel European - Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural European ; Strategia pentru cultura si patrimoniu national 2016-2022 , atesta valoarea culturala a etniilor indiferent de zona , dar si o problema comuna, lipsa unor evenimente integrate in care aceste trasaturi definitori sa fie promovate la scara comunitara existand riscul pierderii continuitatii lor in fixarea acestor elemente in constiinta comunitatii .
Problema identificata de noi , lipsa unor evenimente integrate in comunitate care sa sublinieze din punct de vedere cultural importanta etniilor conlocuitoare la progresul comunitatii , dar si evidentierea valorilor proprii în comunitate . De asemenea, indirect , lipsa unor evenimente care să conducă la promovarea talentelor , în acest domeniu al folclorului pentru tineri , ca rampă de lansare .
Facilitarea accesului la activități culturale:
- Romania , se caracterizeaza din punct de vedere etnic , printr-un mozaic multietnic , dialogul intercultural fiind deseori intalnit in fiecare domeniu de activitate . Prin cea ce ne dorim sa realizam prezenta in cadru unic , de a promova valentele culturale , educand comunitatea si apropiind-o spre traditiile etnofolclorice ale comunitatii .
- Prin facilitarea acesului la activități culturale, vom porni un demers , ca acest eveniment - festival, să fie o rampă de lansare pentru cei ce presteaza act cultural dar și pentru ca întreaga comunitate să cunoască , să aprecieze și să înteleaga diversitatea etnică.
- Activitățile din cadrul proiectului nostru sunt dedicate într-un procent mare tinerilor, prin participarea la evenimente de aceste gen , urmărind dezvoltarea acestora pe direcția construirii unei imagini pozitive dar și asigurarea protejării tradițiilor.
- O alta latura este aceea de a garanta prin activitățile desfășurate egalitatea tuturor fara nicio discriminarea. Provenind din medii si comunitati diferite, proiectul nostrum doreste valorizarea tuturor etniilor participante oferind o egalitate de sansa si nicio ierarhie , toti tinerii fiind câștigători.
- Astfel , vom incepe un demers prin care vom combate discriminarea, dar si asigurarea egalitatii in drepturi ale tuturor tinerilor .
Contextul în care se va desfășura proiectul:
Contextul este acela al incertitudinii legislative in aceasta materie. Problema abordata de noi, este aceia a inexistentei unui cadru integrat in cea ce priveste evenimente de promovare a valorilor culturale definitorii etniilor , lipsa unor oportunitati de promovare a talentului artistic al tinerilor din aceste etnii, necunoasterea clara a cea ce este reprezentativ pentru etniile participante in paralel cu cele ale etniei majoritare romanesti .
Proiectul propus urmareste sa ofere comunitatii prin mediul online sau offline valoarea traditiilor entice , constructia etnica si armonia existent intre etnii. În plus , tinerii vor avea ocazia sa expuna spectatorilor valentele culturale – artistice definitorii ale grupului etnic , talentul lor precum si posibilitatea de a fi promovati in acest mediu si dezvoltarea propriului CV.
Activitățile desfășurate în cadrul proiectului contribuie la satisfacerea nevoilor de grup sau individuale , acelea pe care noi le-am identificat ca fiind cele mai importante . Astfel fiecare grup etnic reprezentat de ansamblu ( orchestra, dansatori ,cantareti ) va trebui sa urce pe scena , sa monteze timp de 30 minute un spectacol reprezentativ . Fiind vorba de spectacol in echipa , succesul reprezentatiei va fi strans legat de coeziunea existenta de valorizarea relatiilor umane .
Promovarea comunitatiilor va fi realizata si prin intermediul materialelor ce vor fi realizate , a expozitiilor , dar si a standurilor representative .
In cea ce priveste tinerii artisti ei vor putea sa sutina momente artistice avand sprijinul propriei echipe , prin aceasta se va urmari valorizarea lor , recunoasterea publica .
De asemenea , premiile oferite in mod egal vor asigura recompensarea si recunoasterea publica a lor.
Valoarea adăugată - evenimentul se va realiza online si offline, va urmari, repetitii si punerea in scena , urmand ca in finala alaturi de celelalte doua activitatii sa urmeze montarea si celebrarea prin joc si traditii importanta etnicitatii in contextual unit al traditiilor si obiceiurilor.
In cea ce priveste evenimente de acest gen , in trecutul indepartat , se organizau evenimente, insa nu dedicate etniilor conlocuitoare . Erau invitate ansambluri folclorice entice insa nu in acest numar. La aceasta prima editie , dorim ca etniile sa ne prezinte si obiceiurile gurmande
prin pregatirea unui preparat culinar, specific etniei din care face parte, dar si recunoasterea aportului decisiv de catre acestea la dezvoltarea si mentinerea unui dialog activ multietnic.
Desfășurarea evenimentului propriuzis:
20 mai 2021.
Timp de 30 min vom urmări realizarea a cel putin 5 standuri de
promovare, pentru fiecare etnie :
PREZENTARE CU PROIECTIE DE FILM IN DESCHIDEREA FIECAREI ETNII TIMP DE
5 MINUTE
În foaierul Săli Paluatului avem expoziție de pictura, standuri de prezentare pentru fiecare etnie
cu produse traditionale.
Este o placere sa va invitam in data de 20 mai la SALA PALATULUI.
În speranță ca veți fi alături de noi va mulțumim anticipat .