Teatrul Portabil Timișoara este o platformă de teatru independent înființată în anul 2016, în urma unui atelier susținut în cadrul StudentFest. Orientați spre tradiții, punerea în valoare a patrimoniului imaterial și educație prin cultură, membrii trupei au în repertoriu o serie de spectacole mioritice cu muzică live, spectacole documentare, teatru de improvizație și cursuri de dezvoltare personală prin tehnici de actorie.
,,Plai cu dor” este un spectacol ce cuprinde poezie de dragoste, muzică live, momente de coregrafie, ritualuri ancestrale, totul împletit în fir roșu și alb în jurul sărbătorii românești tradiționale: Dragobetele. ,,Plai cu dor” esteprodus sub egida Asociației Culturale Hoinart ajuns la cea de-a noua ediție. Sub sloganul „9.Noi”,reprezentația din acest an la Lugoj va avea loc pe data de 5 Aprilie la ora 19:00 la Teatrul Municipal ,,Traian Grozăvescu”. Recită, cântă, dansează și interpretează: Alexandru Maniu, Raluca Grumăzescu, Alina Fabri, Anda Roman, Alex Hîncu, Rareș Rusan, Mihai Dan Popescu, David Iuga. Light design: Denis Halasz. Pe versuri de: Ion Monoran, Phoenix, ilustru autor popular anonim, George Coșbuc, Cristian Vasile, Ion Minulescu, Ana Blandiana, Ion Pribeagu, Implant pentru refuz, Rareș Rusan, David Bowie.
,,Plai cu dor este un spectacol ce te poartă prin stări diverse, fiind prezentate povești (unele fericite, altele încătcate de emoția nereușitei) în care publicul ia parte la traseele personajelor” - Rareș Rusan, Actor
Prin intermediul Teatrului Portabil Timișoara, misiunea Asociației Culturale Hoinart este aceea de a face arta, cu deosebire teatrul, accesibil copiilor și tinerilor, atât prin producții, cât și prin ateliere și educație teatrală. Se adresează în special categoriilor defavorizate sau lipsite de accesul la cultură și de o educație culturală. De asemenea, scopul principal al asociației este promovarea, susținerea şi popularizarea artelor şi artiștilor autohtoni în rândul tinerilor și adulților atât din domeniul teatral cât şi din alte domenii culturale conexe şi nu numai.
Repertoriul artistic al Teatrului Portabil Timișoara include:
,,Zamolxe” - bazat pe textul lui Lucian Blaga, este prima din ciclul pieselor mioritice ale Teatrului Portabil Timișoara, jucându-se în fiecare an în perioada pe care mulți cercetători o asociază cu Anul Nou al dacilor (final de noiembrie). Mister păgân, spectacol ritualic și inițiatic, Zamolxe ne provoacă de peste șase ani la un adevărat laborator de cercetare și experiment. Ultima versiune a spectacolului este una radiofonică, selecționată în cadrul UK International Drama Festival 2020.
,,Zile Roșii, Nopți Albe’” este un spectacol de teatru-labirint bazat pe un text dramatic inspirat din mărturiile răniților, a rudelor morților și a celor care au fost în prima linie a revoltei anticomuniste din Decembrie ’89. Labirintul și documentarul se împletesc în încăperile cenușii, voit călcate de patina timpului, ale Memorialului Revoluției unde spectatorii îi însoțesc pe actori de la o scenă la alta, urmărind succesiunea evenimentelor din decembrie. Spectacolul este realizat sub îndrumarea regizorală a domnului Mihai Lungeanu, de cinci ori laureat cu premiul UNITER.
„Deasupra noastră, doar cerul înstelat” este o adaptare radiofonică după o povestire pulp, cu același titlu, semnată de Cristian Vicol. Pe fundalul de teroare și absurd al Revoluției din decembrie 1989 din Timișoara, povestirea, bazată pe o întamplare adevărată, prezintă momentul în care dintr-o fabrică din oraș dispare portretul dictatorului, fapt de neconceput în acele vremuri, iar doi lucrători sunt somați de superiorul lor, să fure tabloul dintr-o intreprindere învecinată. Povestirea este inclusă în volumul „Anotimpul Țânțarilor”, nominalizat la Gala Tinerilor Scriitori, iar spectacolul a primit Premiul III la categoria Short Drama în cadrul UK International Drama Festival 2022.
„Plai cu dor” nu este doar un spectacol, ci o călătorie emoționantă prin poezie, muzică și tradiții, un omagiu adus sufletului românesc. Este ocazia perfectă pentru lugojeni de a descoperi un teatru altfel – viu, autentic, încărcat de simboluri și emoție. O seară specială în care arta prinde viață prin vers, cântec și dans!
Copiii sub 6 ani au acces gratuit.
Nu ratați acest eveniment deosebit! Vă așteptăm pe 5 aprilie, la ora 19:00, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj.
Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului sau online pe iaBilet. Locurile sunt limitate, așa că grăbiți-vă să vă rezervați locul la această experiență culturală unică!